Bulten

Ett av mina sorgebarn är bulten. Ett företag som haft en imponerande tillväxt men fått lite problem. De började visserligen ha problem redan innan allt brakade loss men det fanns tendenser till att de var på väg till banan igen. Problemet var väl att de expanderade lite väl snabbt i en marknad som hade börjat gå trögare. I och med pandemin har de slimmat kostymen lite och jobbat med kostnader vilket man kan hoppas ge permanent effekt. Andra kvartalet var som väntat. Ner ca 43 % på omsättningen från 780 till 440 Msek och resultat efter skatt från 14 till -39 Msek. Bulten fick statliga stöd på 28 Msek.


Hur det ser ut framåt kan man bara hoppas på att fordonsindustrin kommer igång på riktigt. Bulten har anpassat sig till en era med elbilar genom förvärv eller egen ingenjörskonst.
Enligt dem själva är det fler fästanordningar i en elbil kontra förbränningsbil. Stämmer det borde framtiden vara minst sagt ljus. Hur som. Under kvartalet har de tagit en FSP kontrakt värt 60 MEUR vilket ger på dagens valutakurs (10,23 kr) ca 150 Msek mer per kvartal. Om resten av bolaget kommer tillbaka till normala 780 Msek nivån borde kontraktet ge en boost på (780 + 150) / 780 ca 19 %. Utöver det kommer, enligt bolaget själva, deras marginaler att förbättras.


De har även slutfört förvärvet av PSM. Ett bolag som verkar främst i Asien (50%) följt av USA (30%). Under Q2 bidrog bolaget med 90 Msek i omsättning och 11 Msek i resultat. Låter lovande vill jag säja. Bolaget står relativt stadigt och starkt med sitt kassaflöde på 51 Msek under Q2 samt en kassa på 147 Msek.

Comments

Popular posts from this blog

Köpt Hus

2020