Bahnhof


Bahnhof har alltid varit lite på folkets sida och sagt till när de tycker något är fel. Deras kärna ligger i det så kallade nätneutralitet, kommunikationsfrihet och rätten till ett privatliv. De var de enda som vågade stå upp emot staten genom att inte spara ip-loggar och när de blev tvungna erbjöd de kunderna VPN. När elsevir (en plattform för forskningsjournaler) ville att Sveriges ISP:er skulle blocka shi-hub (en sida där man kan få tag i artiklarna utan att betala) gav de en step-by-step guide för att gå runt blockaden samtidigt som de gjorde en softblock av elsevier. Varför de gjorde så kunde man fråga sig en sekund. Ända tills man såg att de förklarade det omoraliska beteendet. Kort och gott tog elsevir i stort sett alla pengar och lät andra göra jobbet.


Jag anade att Bahnhof skulle gå bättre när många arbetar hemifrån. Till en början trodde jag det enbart skulle bli en temporär skjuts för att sedan sjunka tillbaka. Om man får tro delårsrapporten verkar intjäningen bestå. Vinsten har för delåret ökat med 34% och omsättningen med 15%. Omsättningen landade på 710 Mkr och med ett mål om 1,5 miljarder är det en bit kvar att kämpa.


Det man inte får glömma bort är att Bahnhof är inte enbart ett ISP-företag utan även datahall/moln-företag samt att de har tv-kanaler direkt till bostadsrättsföreningar. De har bland annat fått förtroende att leverera nät- och datahallstjänster till kunder som driver tunga infrastrukturprojekt. Det handlar särskilt om tunnelbanan och det stora motorvägsbygget Förbifart Stockholm.


De har slagit sig in i elbranschen för att stabilisera elnätet med deras batteribackup. Det är system de alltid har haft i alla deras serverhallar och blir en stor nytta när mer och mer el kommer från vind och sol. Tekniken var i drift från och med andra kvartalet. Oklart om betalningen laggar efter lite eller inte. 


En annan sak är en rättstvist i Umeå angående bygglov som verkat nå en lösning. Det hela har varit i media ett antal gånger och verkade kosta mycket för Bahnhof. Så det är kul att det gick bra.


Summan är helt enkelt att de mål de har med att bli en av Europas största telekombolag inte alls verkar långt bort. Deras sätt att stå upp för kunderna och inte hugga dem i ryggen verkar vara en bra strategi.

Comments

Popular posts from this blog

2020

Köpt Hus