riskläget framöver


Kina verkar mer och mer vilja bli sovjet version 2. Med det tänker jag på ‘invasionen’ av Hongkong. Nu är et inte riktigt lika som när Ryssland tog Krim av Ukraina. Inte än i alla fall. Dock kan jag väl säga att Putin är flera klasser över Xi när det gäller sneaky strategier med att ta över länder när alla kollar åt sidan. Här ser hela världen på medans Kina tar ett grepp om Hongkong.


Vad det här kommer leda till vet jag inte men Kina vill ju göra verklighet av deras Kinakarta. Det vill säga, bitar av Pakistan, Indien och hela Taiwan skall tillhöra Kina. Måste medge att jag börjar bli mer rädd för Kina nu när de är någorlunda mäktiga. Om de verkligen försöker ta över Taiwan borde USA och UK komma till Taiwans hjälp med ett möjligt världskrig som följd.


Förhoppningsvis är det här början till slutet för kommunistpartiet och deras förtryck innan ett världskrig bryter ut. Det är förstås önsketänkande. Det här eventet känns bekant och har utspelat sig förr. Tänker direkt på Hitlers Nazityskland som i början bland annat ville förena alla tysktalande länder. Resten av Europa såg bara på medans Tyskland tog över Österrike m.m.


Hur det här kommer utspela sig på börsen är en mycket svår fråga. Förhoppningsvis flyttar fler företag ut från Kina och blir mindre sårbara. Företag på stockholmsbörsen som har exponering mot Kina är skrämmande stort. Tabellen visar en ganska så utdaterad version. Data är från 2015 så det ser antagligen värre ut idag.Då menar jag givetvis ur riskperspektiv. Att så många bolag är beroende av ett enskilt land.
Bolag Kina Asien
Autoliv 17% 34%
Hexagon 15% 28%
Nokia 12% 0%
Alfa Laval 11% 39%
Astrazeneca 10% 0%
Beijer Alma 9% 13%
Ericsson 9% 0%
H&M 6% 0%
ITAB Shop 5% 0%
Mycronic 0% 54%
Gränges 0% 50%
Nolato 0% 39%
Arcam 0% 36%
Alimak 0% 28%
Atlas Copco 0% 26%
Sandvik 0% 19%
Volvo 0% 17%
HMS Networks 0% 16%
Saab 0% 15%
BioGaia 0% 9%

Comments

Popular posts from this blog

2020

Köpt Hus