Nikotin och corona

Under dagen har det poppat upp många funderingar kring rökning och corona. Det vi vet är att rökning är en riskfaktor och inget annat. Anledningen till det nya påståendet är bland annat en fransk studie.  (https://doi.org/10.32388/WPP19W.3 ) Den är dock full av hål. Bland annat brutalt skev data. Den exkluderar de mest sjuka patienter (IVA), majoriteten är sjukhuspersonal. Den är alltså inte representativ för befolkningen. ‘Forskarna’ antar också skeva värden för hur många som röker samt exkluderar de som har rökt mycket tidigare i livet. Den största antagligen är kanske personerna som utförde studien. De har en lång historia att lobba för just tobaksindustrin. 


Efter allt det här. Är studien helt fel. Njae. De skriver allt de ska i själva studien. Så om någon vill göra om studien kan de mycket väl göra det och få samma resultat. Det är bara det de missar att mäta just det de vill mäta. Mycket tyder på just motsatsen men vem vet. Kanske har det en positiv effekt.


Nu verkar det finnas en del positiva saker om nikotin så som mentala eller en viss verkan på någon parasit. Om den sista fungerar för människan låter jag vara osagt men en del humlor använder nikotin som parasitmedel.


Vad vill jag få sagt med detta. Jo gå nu inte och köp Swedish match bara för en lobbyist sa att det kan vara bra mot corona.


Comments

Popular posts from this blog

2020

Köpt Hus