Köpsug trotts buffertsamlande

Förra veckan skapade jag en mall eller en budget för året eller tiden då en är föräldraledig. Planen var att bygga en sparbuffert vilket jag kommer göra. Kanske inte i lika snabb takt som jag borde. Det är bara det, köpsuget efter aktier är riktigt stort och kan bara jämföras med en narkomans sug efter droger. Får hoppas att köpa aktier inte är lika farligt som det där med droger.

Som jag nämnt tidigare har jag en förkärlek till it-bolag eller it-konsulter. Vet inte riktigt varför. Kanske är det för att de har överavkastat mot index de senaste 10 åren, att de har hela IoT framför sig eller att alla vanliga bolag har någon form av it-avdelning som består av konsulter. Nu har mycket av deras avkastning kommit från multipelexpansion efter att vara lite av en hatad sektor. De flesta hade ett pe-tal under 10. Nu ligger de närmare 20. Softronic 18, knowit 16 och tieto på pe 33 så marknaden har börjat värdera it-bolag rätt högt.  Det gäller förvisso nästan alla sektorer och inte bara it men it startade lägre nivåer. 

It-konsulter på stockholmsbörsen är Ework, Softronic, Knowit, Semcon, BTS, Hiq, Tieto, Prevas, B3 Consulting och Addnode.

Det jobbiga är att många av dessa bolag har eller haft stora problem. Vissa har inte alls gått så bra de senaste 15 åren. t.ex., semcon, de har heller inte delat ut pengar under alla åren. Nu är semcon inte riktigt it-konsultbolag utan mer ett teknikbolag vad jag förstår. Så här kanske jag bara hade tur när jag valde connecta samt knowit för nästan 10 år sedan. 

Steg 1
Det jag brukar göra är att försöka få en bild över hur läget i sektorn ser ut idag utan att läsa på om sektorn. Lite för att se hur min verklighetsuppfattning är. Fördelarna ligger i att samhället går mer och mer mot IT så tillväxtmöjligheterna är stora.

Riskerna med konsultbolag är många, bland annat att personalen sticker iväg till en konkurrent eller att konjunkturen kraschar. En som är i tiden är AI. Här kan man vid en första anblick ana bubbelvarning. Termen är relativt ny men arbetssättet är absolut inte nytt. Många så kallade AI-bolag är nästan rena statistikbolag med samma metoder som man använde på 1800-talet fast med fler observationer. Rena AI-bolag har en tendens att vara forskningsbolag som inte alls går att investera i. Annars får man hitta bolag som har användning av det. Av de svenska it-konsulterna har semcon samt softronic forskning inom AI vad jag förstår. De har i alla fall doktorander inom ämnet. Mer än så vet jag inte än. Det har i alla fall klagats på att vi i Sverige inte kör på AI som i andra länder.

Nu kan man säker hitta bolag som har AI i namnet bara förr att få lite av hypen. Så det gäller att läsa lite om man vill dyka ner i dessa bolag. Men jag vill hålla mig borta från bolag som är alltför små då riskerna i dessa är oändliga. 

Nästa vecka blir Steg 2. Andras uppfattning av bolaget.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

2020

Köpt Hus