Den mörka sidan av vetenskap

De flesta tror att de läser om vetenskap när de läser illustrerad vetenskap eller någon annan populärvetenskapstidning. Detsamma gäller i stort sett alla youtube-kanaler och bloggar. Vanliga människor är rätt kassa på att se igenom falsk information. Människor som studerat på universitet är i regel bättre på att se igenom dem. Och det är egentligen här universiteten och högskolornas syfte ligger. Inte utbildning för jobb utan lära människor att tänka själva och kritiskt.

Tillbaka till vetenskapen. Det är antagligen den mest korrupta branschen i väst som finns. Standardpriset för en artikel ligger på 40 pund eller 50 dollar. En artikel har i regel 20 till 50 så det blir en del bara där. Utöver det tillkommer det lite annat trams. Men det sjukaste är företag som elsevier betalar i stort sett ingenting för tjänster som är nödvändiga som granskning av artiklarna. De görs av andra forskare utan betalning.


Det är lite därför en granskning av en artikel kan variera enormt. En helt värdelös artikel som knappt går att förstå kan gå igenom utan problem medans en närmare perfekt sådan kan falla på för lite citeringar från bolagets egna publicerade artiklar. Det gör att “forskning” som har en rent felaktig metod kan komma igenom och publiceras och spridas värre en coronan. Forskaren som skrev eller granskade får absolut ingenting för jobbet. Journalister får cash för att skriva artiklar. Forskaren får betala för att skriva artiklar.


En person som kämpar emot är en tjej från kazakstan, Alexandra Elbakyan. Hon skapade nämligen schi-hub där man kan få tillgång till artiklarna.Nu vill jag inte länka till den och den byter domän lite då och då. Senast hade den schi-hub.tw nu har den scihub.wikicn.top. Enklast är att ta reda på DOI numret artikeln har och använda det för att hitta artikeln.


I framtiden hoppas jag verkligen att vetenskapen skall få tillbaka sin trovärdighet utan korrupta företag som elsevier.

Comments

Popular posts from this blog

Köpt Hus

Bulten